30/01 lezing Maarten Soetaert: ‘Elektrische pulsen in zeewater: een jong huwelijk vol spanning’

Dr. Maarten Soetaert – laureaat van de Prijs Lucien De Coninck 2016 – geeft op 30 januari (20 u) een lezing over elektrisch vissen in het Geuzenhuis.

Van jongs af aan wordt ons geleerd dat we elektriciteit en water ten allen tijde zo ver mogelijk uit elkaar moeten houden. Maar is dit wel zo? Sinds kort lijkt het gebruik van elektrische pulsen op zee namelijk een veelbelovende optie voor een duurzamere visserij in de Noordzee.

Deze lezing geeft een beeld over onze visserij en over hoe elektrische pulsen concreet worden gebruikt. Vervolgens zal dr. Soetaert zijn onderzoek naar de effecten ervan op vissen en garnalen toelichten om tenslotte te kijken welke andere innovaties deze technologie nog mogelijk maakt.

ldc

Dr. Maarten Soetaert beëindigde in 2011 de studie Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent met een bekroonde masterthesisonderzoek naar de biologische en fysische verwijdering van moeilijk afbreekbare micro-polluenten uit afvalwater. In 2015 doctoreerde hij aan de Universiteit Gent – na 4 jaar innige samenwerking met het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (ILVO) en een verblijf aan het NOFIMA-instituut in Tromsø, Noorwegen – met zijn proefschrift:

Elektrisch vissen: het verkennen van de veilige grenzen van elektrische pulsen voor mariene dieren en zijn potentieel voor verdere innovatie

Datum: maandag 30 januari 2016, 20 u

Plaats: Het Geuzenhuis, de Zuilenzaal, Kantienberg 9, 9000 Gent

Vooraf inschrijven via een mailtje naar: fondsluciendeconinck@gmail.com

Gratis toegang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s