Fonds Lucien De Coninck

logo

Het Fonds dankt zijn naam aan Prof. dr. Lucien De Coninck.

Deze hoogleraar aan de RUG die in 1988 overleed, was een eminent bioloog en meer specifiek een nematoloog met internationale faam. Daarnaast was hij als overtuigd vrijzinnig humanist zeer actief op het maatschappelijk vlak. Zijn naam is dan ook terug te vinden als stichtend lid van diverse humanistische verenigingen.

LCD-hoofd 3MB (2)

Hij had een grote belangstelling voor morele problemen, wat verklaart waarom hij een van de promotoren was van de Moraalwetenschappen aan de RUG. Interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek was voor hem een noodzaak.

Om zijn streven verder te zetten, richtten vrienden en geestesverwanten het Fonds op dat zijn naam draagt. Het reikt een prijs uit alternerend aan jonge vorsers op het gebied van de biologische wetenschappen in de ruime zin en van de ethische wetenschappen.

Bij de toekenning van de prijs houdt de jury niet alleen rekening met de wetenschappelijke waarde van het werk van de kandidaten, maar ook met de maatschappelijke en de ideologische relevantie ervan. Meer informatie over het profiel van de kandidaten vindt u op de pagina ‘Prijs Lucien De Coninck’

Hiernaast organiseert het Fonds studiedagen en lezingen, gericht op wetenschap met maatschappelijk en ethisch engagement. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s