Reglement Prijs Lucien De Coninck

  1. Algemeen

De Prijs Lucien De Coninck (verder: de prijs) is een tweejaarlijkse prijs die gaat naar een persoon die hoogstaand wetenschappelijk onderzoek combineert met humanistisch en vrijzinnig geïnspireerd maatschappelijk engagement. Dit geheel in de lijn van het leven en werk van wijlen Lucien De Coninck. De prijs gaat alternerend naar iemand die werkzaam is in de wijsbegeerte of verwante disciplines (bv. ethiek en moraalwetenschappen) en naar iemand werkzaam in de levenswetenschappen (bv. biologie en geneeskunde). De laureaat ontvangt 1000 euro en een kunstwerk van Paul Van Gysegem. Een onafhankelijke jury, samengesteld uit relevante experts, beslist na beraadslaging wie de laureaat wordt. De voorzitter van het Fonds Lucien De Coninck (verder: het Fonds) zit deze beraadslaging voor. De plechtige uitreiking vindt plaats op een zondagmorgen in april. Traditioneel geeft de laureaat nadien een lezing voor het brede publiek over zijn of haar wetenschappelijke werk.

  1. De kandidaten

2.1. Het profiel van de kandidaat

Elke kandidaat moet in de eerste plaats hoogstaand wetenschappelijk onderzoek verrichten. Daarnaast dient hij of zij zich terug te vinden in de basisfilosofie van wijlen Lucien De Coninck en die visie verdedigen en uitdragen. Bovendien moet elke kandidaat getuigen van eigen maatschappelijk engagement, hoe apart en verscheiden dat engagement ook kan zijn. Wat de basisfilosofie van Lucien De Coninck inhoudt, vindt u terug bij ‘Profiel van de kandidaat‘. Dit profiel geldt zowel voor de kandidaat “menswetenschappen” als voor de kandidaat “levenswetenschappen”. Indien één van de drie voorwaarden niet vervuld is, is de kandidaatstelling niet ontvankelijk. Er is geen leeftijdsgrens maar de prijs gaat bij voorkeur naar een jonge en beloftevol wetenschapper die zich in het recente verleden reeds verdienstelijk maakte, maar voor wie de erkenning door het Fonds LDC nog waardevol is voor de verdere uitbouw van zijn of haar wetenschappelijke carrière.

2.2. Indienen van dossier

Elke kandidaat dient een dossier in te dienen tegen uiterlijk 1 december van het jaar dat aan de prijs voorafgaat. Dit dossier wordt ingeleid door een gemotiveerd schrijven van minimum anderhalve pagina waarin omstandig uitgelegd wordt wat hoogstaand is aan het verrichte wetenschappelijke onderzoek, in welke zin het onderzoek gebeurt in overeenstemming met de basisfilosofie van wijlen Lucien De Coninck en hoe de kandidaat zijn vrijzinnig humanistisch engagement tot uiting brengt. Verder bevat het dossier een curriculum vitae en een recente publicatielijst, alsook een selectie van enkele representatieve publicaties. Dit dossier wordt in elektronische versie gestuurd naar  het secretariaat van het Fonds (fondsluciendeconinck@gmail.com). Het gemotiveerde schrijven vermeldt nuttige contactgegevens zoals adres, telefoonnummer en een referentiepersoon.

2.3. Bekendmaking, prijsuitreiking, voordracht

De voorzitter neemt na de beraadslaging en beslissing van de jury contact op met alle kandidaten.
Alle kandidaten verbinden zich er toe de prijsuitreiking bij te wonen. De datum, doorgaans een zondag in april, wordt bepaald in overleg met de laureaat.
Op de prijsuitreiking houdt de laureaat zelf een dankwoord. De laureaat stelt iemand voor die een laudatio zal uitspreken.
Na de prijsuitreiking organiseert het Fonds een lezing, waarop  de laureaat een onderwerp behandelt, binnen zijn/haar studiedomein, voor een breed publiek. Alternatief kan de laureaat ook kiezen voor het geven van een les, ingekleed als voordracht.
Hij of zij ontvangt 1000 euro en een kunstwerk van Paul Van Gysegem.
De naam van de nieuwe laureaat wordt op de website van het Fonds aan de lijst van laureaten toegevoegd.

  1. De jury

3.1. De samenstelling

Er is geen vaste jury. Het Bestuursorgaan van het Fonds stelt de jury samen in functie van het wetenschappelijk domein dat aan de beurt is. Om alle kandidaten een eerlijke kans te garanderen wordt bij de keuze rekening gehouden met mogelijke belangenconflicten. Hiërarchische oversten (promotor, diensthoofd, vakgroepvoorzitter, directeur) van de kandidaten zijn per definitie uitgesloten van deelname aan de jury. Collega’s die deel uitmaken van eenzelfde vakgroep of instelling evenals medeauteurs komen eventueel wel in aanmerking, maar alleen op voorwaarde dat de samenwerking met de kandidaten niet te hecht is. Dit wordt uiteindelijk bepaald door het Bestuursorgaan.

Het aantal juryleden ligt niet vast, maar is altijd even.

In principe zit de voorzitter van het Fonds de jury voor. Enkel in geval van persoonlijke of professionele banden met een of meerdere kandidaten wordt het voorzitterschap waargenomen door een ander lid van het Bestuursorgaan. Alle leden, inclusief de voorzitter, hebben één stem.

3.2. Het ideologische interview

Bij twijfel over de levensbeschouwelijke visie en/of het maatschappelijke engagement van de kandidaten, kan de Raad van Bestuur beslissen om kandidaten te interviewen. Twee leden van de Raad van Bestuur nodigen de kandidaat of kandidaten dan uit en stellen vragen die bedoeld zijn om deze twijfel weg te nemen. Het komt de Raad van Bestuur toe om de vorm, samenstelling en omvang van dit ideologische interview nader te bepalen.

3.3. Inzage in de dossiers

Van zodra de periode voor kandidaatstelling afgelopen is ontvangen de juryleden, alsook de bestuursleden van het Fonds een overzicht van de kandidaten, inclusief een aantal elementaire gegevens (naam, leeftijd, affiliatie, aantal publicaties, enz.)  en krijgen ze toegang tot de ingediende dossiers. Het staat de juryleden vrij om de opgegeven referentiepersoon van de kandidaat of kandidaten te contacteren.

3.4. De beraadslaging

Elk jurylid maakt een gemotiveerde top drie uit de lijst van kandidaten en breng die mee naar de beraadslaging. De voorzitter noteert die top drie en leidt de discussie.
Er wordt gestreefd naar consensus, maar blijft die uit dan wordt er gestemd bij meerderheid, waarbij elk jurylid één stem heeft. Bij staking van stemmen heeft de voorzitter een beslissende stem.

De beraadslaging kan worden bijgewoond door één of meerdere bestuursleden van het Fonds, maar die hebben geen stemrecht.

Eens de beslissing gevallen is neemt de voorzitter contact op met de kandidaten en feliciteert de laureaat.

De juryleden ontvangen een kleine attentie voor hun engagement.