Studienamiddag 3/12: Voedselverspilling versus Voedselveiligheid: het ethisch dilemma

Het Fonds Lucien De Coninck organiseert een studienamiddag over voedselverspilling:

Voedselverspilling versus Voedselveiligheid: het ethisch dilemma

studiedagvoedselverspilling.png

Hebben ‘dumpsterdivers’ het recht om voedsel uit supermarktcontainers te halen of is het risico op voedselvergiftiging te groot? Zijn donaties aan voedselbanken en caritatieve organisaties van minderwaardige kwaliteit? Kunnen we de houdbaarheidsdata versoepelen zonder risico’s voor de voedselveiligheid? Zijn internationale voedselstandaarden verantwoord indien afgekeurd voedsel bij de armen terecht komt?

Op Belgisch, Europees en ook internationaal niveau worden verschillende inspanningen geleverd om de voedselverspilling terug te dringen. Dit is echter geen eenvoudige taak: de actoren in de voedselketen – van producent tot consument – hebben soms tegenstrijdige belangen. Op de studiedag over voedselverspilling van het Fonds Lucien de Coninck gaan we in op de afweging tussen voedselverspilling en voedselveiligheid in verschillende schakels van de voedselketen.

De fragiele balans tussen voedselveiligheid en voedselverspilling vraagt om genuanceerde benaderingen. Op 3 december delen experts in voedselveiligheid, landbouwonderzoek en voedselcoördinatie hun visies op het terugdringen van voedselverspilling met respect voor voedselveiligheid.

U vindt de presentaties van de studiedag hieronder:

presentatie_elif-stepman

presentatie_mieke-uyttendaele

presentatie_francois-stepman

presentatie_gilles-bavay

dsc01506

dsc01521

Datum: zaterdag 3 december 2016

Plaats: Het Liberaal Archief, Kramersplein 23, 9000 Gent

Inkom: 5 euro (ter plekke te betalen)

Gratis voor leden van het Fonds LDC, studenten en 65+

Vooraf inschrijven is verplicht, via een mailtje naar: fondsluciendeconinck@gmail.com

Programma:

13u: Doors: koffie en thee bij het binnenkomen.

14u-14u15: Verwelkoming door Johan Braeckman, voorzitter van het FLDC.

14u15-14u30:. Getuigenis van Steven De Geynst (a.k.a. ‘de Muffinman’). De Geynst stal muffins uit de container van een supermarkt en werd hier voor berecht.

14u30-15u: Inleiding over de voedselverspillingsproblematiek: een overzicht van enkele spanningsvelden en ethische dilemma’s omtrent voedselverspilling; door Elif Stepman, Moraalwetenschapster.

15u10-15u40: Lezing over voedselverspilling versus voedselveiligheid: in welke mate kunnen we de voedselveiligheidsstandaarden verlagen om voedselverspilling tegen te gaan?; door prof. dr. ir. Mieke Uyttendaele, UGent.

Pauze

15u50-16u20: Lezing over de aflatoxineproblematiek in Afrika – een prangende morele afweging tussen voedselverspilling en -veiligheid; door François Stepman, expert in landbouwonderzoek PAEPARD.

16u30-17u: Lezing over acties die ondernomen worden om voedselverspilling in Vlaanderen tegen te gaan (en waar spanningsvelden m.b.t. voedselveiligheid plaatsvinden). Hoe zet je de strijd tegen voedselverspilling om naar werkbare economische modellen?; door Gilles Bavay (Departement Leefmilieu, Natuur en Energie – Vlaamse Overheid).

17u-17u30: Receptie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s