Darwinlezing 08/02/23: Evolutie na Darwin – Prof. dr. Koen Martens

Op 12 februari vieren we overal ter wereld Darwindag: de geboortedag van Charles Darwin. Samen met het VC Geuzenhuis organiseert het Fonds Lucien De Coninck daarom op woensdag 08.02.2023 een lezing:

EVOLUTIE NA DARWIN 

Toen On the Origin of Species  verscheen in 1859, werd Charles Darwin in één klap wereldberoemd. Na zijn dood deemsterde zijn voornaamste bijdrage, namelijk evolutie door natuurlijke selectie, grotendeels weg, ten voordele van de mutatietheorie.

In het midden van de twintigste eeuw werd dan de zogenaamde ‘Moderne Synthese’ van de evolutietheorie geformuleerd, ook Neodarwinisme genoemd, waarin Darwins natuurlijke selectie opnieuw prominent figureerde. De Moderne Synthese oppert dat alle evolutie gradueel is (geleidelijk, zonder bokkensprongen) en dat alle kenmerken, zoals bijvoorbeeld de lange giraffennek, door selectie is ontstaan, door survival of the fittest.

Sinds dan zijn er verschillende nieuwe hypothesen geformuleerd, meestal aanvullend op de moderne synthese, niet per se als aanval op. Het is immers niet verwonderlijk dat latere generaties evolutiebiologen verder onderzoek doen en zo ons begrip van de evolutionaire mechanismen vergroten.

Helaas worden discussies binnen de evolutiebiologie al jaar en dag aangegrepen door de verschillende creationistische scholen om de evolutietheorie in vraag te stellen: ‘zelfs de biologen zijn het onder elkaar niet eens!’ Een misleidende interpretatie, want alle ernstige biologen aanvaarden evolutie als een feit en zien de Moderne Synthese mechanismen als fundamentele processen.

Maar zonder meningsverschillen geen discussie, en zonder discussie geen vooruitgang in de wetenschap!

Tijdens zijn lezing zal Prof. Koen Martens enkele van de nieuwe, aanvullende inzichten toelichten (o.a. symbiogenese, de larvale transfer theorie en heterochronie, om er maar enkele te noemen). 

Koen Martens is Hoofd van het Onderzoek aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij is ook gastprofessor aan de Universiteit Gent en aan de Federale Universiteit van Maringa (Brazilië). Koen is een evolutionair bioloog die vanuit de taxonomische studies van ostracoden (mosselkreeftjes) onderzoek doet naar de evolutie van aseksuele voortplanting, alsook naar soortvorming in oude meren, zoals het Baikal- en het Tanganyika-meer.

Datum:

8 februari 2023.

Verloop:

Welkom vanaf 19:30.

Aanvang lezing: 20:00

Einde: omstreeks 21:00

Daarna kan nog nagepraat worden met een drankje.

Plaats:

VC Geuzenhuis (Zuilenzaal)

Kantienberg 9

9000 Gent

Inkom:

5€ voor niet-leden.

Gratis voor leden FLDC en studenten.

Inschrijving:

Graag vooraf inschrijven via het formulier op de site van het VC Geuzenhuis: Inschrijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s