Professor Ines Keygnaert wint de Prijs Lucien De Coninck 2020

kleine profielfoto 2 ines humo (wouter van vaerenbergh) mei 2019

De combinatie van haar hoogstaand onderzoek en de onmiskenbare maatschappelijke verwezenlijkingen maken van Ines Keygnaert de onbetwistbare laureaat van de prijs LDC 2020 (levenswetenschappen). De uitreiking vindt plaats in het VC Geuzenhuis te Gent, op zondagmorgen 10 Mei.

Het onderzoek van Ines Keygnaert spitst zich toe op het onderwerp “seksuele geweldpleging”, in het bijzonder bij vluchtelingen en migranten.

Het wetenschappelijk CV van Ines is indrukwekkend, maar het is voornamelijk door haar maatschappelijke bijdrage dat Ines veel indruk gemaakt heeft op de jury. Zij is er namelijk in geslaagd om de resultaten van haar onderzoek om te zetten in concreet beleid. Als resultaat van haar interviews met 1001 (!!!) slachtoffers, is zij erin geslaagd de louter biologisch-forensisch geïnspireerde aanpak (het lichaam van het slachtoffer is een “plaats delict”) om te vormen tot een holistische en uiterst patiëntgerichte aanpak met voldoende lange nazorg.

Haar model “Zorgcentra na Seksueel Geweld” werd in 2017 officieel geïmplementeerd en had eind november 2019 reeds aan 2000 slachtoffers de nodige zorg geboden. In maart 2019 heeft de federale regering dan ook beslist dat dit hét interdisciplinaire zorgmodel in België moesten worden.

 

Ines Keygnaert is professor seksuele en reproductieve gezondheid aan het International Centre for Reproductive Health aan de Universiteit Gent. Ze leidt er ook het “Gender & Violence” Team en coördineert de onderzoekslijn rond seksueel geweld en schending van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, alsook rond gender en seksuele gezondheidspromotie in moeilijk bereikbare, kwetsbare en/of minderheidsgroepen.

In opdracht van de Belgische regering ontwikkelde, implementeerde en evalueerde Ines de eerste drie Zorgcentra na Seksueel Geweld in België. Ze ontwikkelde verder een waaier aan (inter-)nationale klinische richtlijnen, preventie-instrumenten, procedures en opleidingen en treedt regelmatig op als expert voor verschillende VN-organen en regeringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s