Het verbeteren van de nutritionele gezondheid is een van de voornaamste uitdagingen van de 21ste eeuw. De zogenaamde Bio-fortificatie lijkt daarbij een beloftevolle techniek te zijn om nutritionele tekorten aan te pakken door voor een evenwichtig niveau aan vitamines en micronutriënten te zorgen in voedingsgewassen.
Zo is een gebrek aan foliumzuur een belangrijk en onderschat probleem bij de ondervoeding die miljoenen mensen wereldwijd treft. Verscheidene landen passen bij de bestrijding van dit gebrek een methode toe waarbij het voedsel versterkt wordt met foliumzuur. Nochtans is er een groeiende bezorgdheid over deze aanpak, die bovendien te dikwijls de voornaamste doelgroepen niet bereikt. Dit heeft de vraag naar een alternatieve strategie versterkt.
Het opdrijven van het gehalte foliumzuur in voedingsgewassen door middel van metabolische engineering is ondertussen een veelbelovende en kost efficiënte techniek gebleken, met het potentieel de wereldwijde folium-ondervoeding te bannen.
Deze methode werd met succes op rijst (Golden Rice) en aardappelen toegepast, en andere gewassen worden verder onderzocht.
Tijdens deze lezing zal professor Dominique Van Der Straeten ons inzicht verschaffen in de techniek van de Bio-fortificatie, de praktische verwezenlijkingen tot nog toe en de uitdagingen en mogelijkheden voor de toekomst.
Dominique Van Der Straeten is sinds 1992 verbonden aan het departement Biologie van de UGent, waar ze momenteel onderzoeksdirecteur is van het Laboratorium voor Functionele Planten Biologie.
In 1983 studeerde ze er af als MSc in Bioscience Engineering – Chemistry and Bioprocess Technology. Daaropvolgend behaalde ze een MSc (1985) en PhD (1990) in Biology – Plant Sciences. Voor haar PhD verdiepte ze zich in de Molecular Genetics, o.a. aan de Depts. of Genetics van de Harvard University en UGent, waar ze op advies kon rekenen van professoren als M. Van Montagu en H. M. Goodman.
Haar carrière startte aan de Research Foundation Flanders, waar ze het bracht van research assistent tot directeur. (1984-2000)
Vanaf 1992 verbonden aan UGent, was ze er hoofd van het Dept. of Physiology van 2009 tot 2016.
In de loop van haar carrière sleepte ze verscheidene onderscheidingen en prijzen in de wacht:
- 1983 British Council Bursary (predoctoral research with Prof. J.B. Harborne, Univ. of Reading, UK)
- 1991 Prize Prof. A. Soenen for Plant Breeding
- 1991 Laureate of the Royal Academy of Sciences, Literature and Fine Arts (Belgium)
- 2014 Nominated member of Academia Net
- 2016 Elected Member of the Royal Flemish Academy of Belgium for Science & the Arts
Dit had ze te danken aan haar wetenschappelijke verwezenlijkingen, waaronder als voornaamste te vermelden vallen:
- Identification and characterization of ACC synthase genes, encoding the key regulatory step of ethylene biosynthesis in plants (published in PNAS & Plant Cell);
- Unravelling the integration of ethylene and gibberellin signalling pathways (published in Science, Plant Cell, Plant Journal);
- Deciphering cell type specificity of ethylene action in vegetative growth (published in PNAS);
- Demonstrating the use of thermal infrared cameras in pre-symptomatic detection of plant infection and unravelling the physiological background thereof (published in Nature Biotechnology);
- Folate biofortification of crop species by metabolic engineering (published in Nature Biotechnology & Molecular Plant).
Datum:
21 Februari 2019.
Verloop:
Welkom vanaf 19:30.
Aanvang lezing: 20:00
Einde: omstreeks 21:30
Het FLDC zorgt voor een hapje en een drankje achteraf.
Plaats:
Geuzenhuis (Zuilenzaal)
Kantienberg 9
9000 Gent
Inkom:
5€ voor niet-leden.
Gratis voor leden FLDC en studenten.
Inschrijving:
Verplicht, via een mailtje naar fondsluciendeconinck@gmail.com