Uitreiking Prijs Lucien De Coninck 2016: Dr. Maarten Soetaert

uitnodigingDe prijs prof. Lucien De Coninck 2016 wordt toegekend aan Dr. Maarten Soetaert (Universiteit Gent). Wij nodigen u graag uit op de uitreiking van de Prijs Lucien De Coninck 2016 en de Prijs De Maakbare Mens 2016 op zondag 24 april om 10u, in Kunstplatform Zebrastraat.  

DSC_0017-2

Dr. Maarten Soetaert beëindigde in 2011 de studie Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent met een bekroonde masterthesisonderzoek naar de biologische en fysische verwijdering van moeilijk afbreekbare micro-polluenten uit afvalwater. In 2015 doctoreerde hij aan de Universiteit Gent – na 4 jaar innige samenwerking met het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (ILVO) en een verblijf aan het NOFIMA-instituut in Tromsø, Noorwegen – met zijn proefschrift:

Elektrisch vissen: het verkennen van de veilige grenzen van elektrische pulsen voor mariene dieren en zijn potentieel voor verdere innovatie

Zijn proefschrift over het effect van elektrische pulsen op mariene dieren situeerde zich op de raaklijn tussen biologische effecten, medisch aantoonbare letsels en technische ontwikkelingen in de visserij. Een korte blootstelling aan elektrische pulsen wordt sinds enkele jaren toegepast in de sleepnetvisserij als alternatief voor mechanische stimuli zoals kettingen. Het gebruik ervan resulteert in aanzienlijke verminderingen van de bijvangsten en het brandstofverbruik. Het ontbreken van kennis over de mogelijke (schadelijke neven)effecten op bodemdieren belemmerden echter de verdere ontwikkeling van deze techniek. Hieraan werd tegemoet gekomen door het in kaart brengen van de reacties van adulte ongewervelden, platvis en rondvis en het aantonen dat letsels beperkt lijken te blijven tot kabeljauw. Tot slot werd de vergaarde kennis gebruikt voor het ontwikkelen van een nieuwe technische toepassing m.b.v. elektrische pulsen die de selectiviteit van het net verder vergroot.

Tijdens zijn onderzoek hield Dr. Soetaert de visserijsector zoveel mogelijk betrokken door de resultaten zowel schriftelijk als mondeling voor te stellen en de relevantie van het werk te bespreken. Dit wordt geïllustreerd door de ontwikkeling van een nieuwe toepassing die ondertussen commercieel getest wordt. Daarnaast verleende Dr. Soetaert ook advies voor beleidsadviserende nota’s op Vlaams en internationaal niveau (ICES) en gaf hij enkele lezingen voor het brede publiek.

De officiële uitnodiging voor de prijsuitreiking: Uitnodiging Prijs Lucien De Coninck 2016

INSCHRIJVING Vooraf inschrijven a.u.b. via info@demaakbaremens.org of 03/205 73 10

LOCATIE Kunstplatform Zebrastraat.Zebrastraat 32, Gent

PROGRAMMA
10.00 u. Onthaal
10.30 u. Verwelkoming door Ignaas Devisch
10.35 u. Muzikaal intermezzo
10.45 u. Uitreiking Prijs De Maakbare Mens aan Petra De Sutter
Toespraak door Heidi Mertes, voorzitter De Maakbare Mens
Laudatio door Jacinta De Roeck
Toelichting van het kunstwerk door Maud Vanhauwaert
Dankwoord van Petra De Sutter
11.30 u. Muzikaal intermezzo
11.40 u. Uitreiking Prijs Lucien De Coninck aan Maarten Soetaert
Toespraak door Johan Braeckman, voorzitter Fonds Lucien De Coninck
Laudatio door Paul Simoens
Dankwoord van Maarten Soetaert
12.15 u. Muzikaal intermezzo
12.25 u. Slotwoord door Jan Verplaetse
12.30 u. Receptie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s